
Hout
Indien de fabrikant of meubelhandelaar richtlijnen m.b.t. onderhoud meelevert, dient u deze op te volgen.
Over het algemeen behoeft hout slechts weinig onderhoud. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wist men weg met een licht bevochtigde zeemlap waarna men er nog eens over wrijft met een droge stofdoek. Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Houtsoorten met grove poriën zoals eik en es wist u beter niet met vocht af. Let op met water! Let er bij vazen, cache-pots en glazen op dat er geen water in het hout dringt. Indien er toch eens een waterrand ontstaat, wis deze dan zorgvuldig af en wrijf met een droge doek na.
Meubelen in massief hout zijn onderhevig aan het vochtgehalte in de lucht. Als het vochtgehalte hoog is, zal het hout van uw meubel uitzetten. Bij een droge lucht krimpt het massief hout van uw meubels. Het gevolg hiervan kunnen klemmende deuren of slecht werkende sloten zijn. Bij vele meubelen kan dit simpelweg worden opgelost door de scharnieren van de deuren een beetje in of uit te schroeven.
Voorkomen is beter dan genezen ! Zorg voor een constante vochtigheidsgraad in uw woonkamer. Een waterverdamper of waterbakjes aan de centrale verwarming zijn een echte weldaad voor u en uw omgeving. Een relatieve vochtigheid van 50-60% is ideaal.
Onder invloed van koude, warmte en droogte kan massief hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine scheurtjesontstaan, zodra de luchtvochtigheid toeneemt trekken deze weer dicht. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid met waterverdampers.
Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht. Onder invloed van licht kan de kleur van uw meubel donkerder of warmer worden (enkel geloogd hout zal tijdens de eerste jaren enkele tinten lichter worden). Het is dus aan te raden om decoratie en tafelkleedjes geregeld van plaats te veranderen zodat uw meubel egaal kan bijkleuren.
U maakt hiermee de kans op krasjes en andere beschadigingen zo klein mogelijk. Hout is gevoelig voor vocht, dus dadelijk afvegen. Het is normaal dat er tussen de producten van verschillende producties kleurverschil is. Plaats nooit warme voorwerpen (ovenschotels, tassen, …) rechtstreeks op het hout.
Massief hout bevat éénzelfde materiaal over de volledige dikte. Het wordt bekomen door het verzagen van planken uit een boomstam die daarna worden gladgeschaafd en verlijmd. Een kleurverschil in het hout is mogelijk doordat niet één boom hetzelfde is als de andere.
Onderstaande houtsoorten zijn de belangrijkste houtsoorten die hiervoor gebruikt worden.
Eiken is een zeer harde houtsoort en zeer gemakkelijk in onderhoud. U dient er rekening mee te houden dat lichte kleuren zoals cérusé en blank eiken gevoelig zijn voor de inwerking van zonlicht en dus verkleuren.
Grenen is een relatief zachte houtsoort en hierdoor kwetsbaarder dan eiken. Het levendige lijnenspel met noesten en windscheurtjes is typisch.
Teak is een harde tropische houtsoort. Afwijkingen in kleur, maat en uitvoering behoren tot de charme van het product, omdat ze grotendeels met de hand zijn gemaakt. Ook windbarsten geven aan deze houtsoort zijn natuurlijke uitstraling.
Dit zijn mooie, levendige houtsoorten die zich perfect lenen voor het maken van meubelen. Het is iets zachter dan eiken.
Houtfineer wordt verwerkt op een onderbouw van bv. spaanplaat of MDF, voorzien van een afwerkingslaag in massief hout. Ook hier zijn dus kleurverschillen mogelijk. Spaanplaat en MDF zijn ecologisch verantwoorde materialen omdat de laatste snipper hout wordt gebruikt voor de constructie. Afwerking & Onderhoud: idem massief hout.
Bij deze afwerking perst men een synthetische bekleding waarop een laklaag werd gezet op een onderbouw van spaanplaat. Afwerking & Onderhoud: regelmatig afnemen met een licht vochtige doek volstaat.
MDF bestaat uit fijne vezels die onder zeer hoge druk zijn samengeperst. Het materiaal is vormvast en wordt gelakt.
Afwerking & Onderhoud: veeg uw meubel regelmatig af met een vochtige doek. Ingeval van hardnekkige vlekken en kringen volstaat een oplossing van zachte zeep en lauw water. Gebruik nooit was, olie of agressieve schoonmaakmiddelen.
Regelmatig afstoffen en af en toe schoonmaken met een zachte, uitgewrongen doek. In geval van een vlek, zo snel mogelijk optreden om definitieve beschadiging van de oppervlakte te voorkomen.
Gebruik nooit “wondermiddelen”, sprays, detergenten, schuurpapier, staalwol of bijtende producten omdat deze de laklaag zullen aantasten. Voor meubelen die afgewerkt zijn met een glanzende laklaag kan u eventueel wel een boenmiddel gebruiken om de laklaag op te frissen. Let wel dat ook matte laklagen gaan blinken zodra u een boenmiddel gebruikt.
Deze afwerking is gevoelig voor vocht, dus afnemen met een droge doek.
2 à 3 keer per jaar, met een pluisvrije doek de olie zeer dun aanbrengen, na enkele minuten met een droge doek nawrijven. U dient er wel rekening mee te houden dat de olie pas na enkele dagen goed uitgehard is en dan pas zijn volledige werkzaamheid heeft. De sterke geur zal dan ook verdwenen zijn. Meubelen met deze afwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door gebruik en invloed van licht.
Deze afwerking biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen het indringen van vocht en moet u dus afnemen met een droge doek.
Voor het onderhoud gebruikt u normale meubelwas. Breng de was aan met een zachte doek en laat het enkele uren drogen. Wrijf de was daarna uit. Wij adviseren u het meubel 4 maal per jaar een zachte wasbehandeling te geven.
Het ongewerkte hout kan, indien er een vlek opgekomen is, worden behandeld met schoon, lauw water en een schuursponsje. Voor een blanke beschermlaag op teak kan gebruik maken van Teakfix. Dit dient u meerdere malen per jaar te herhalen.