
Meubelen en leder
Het blijft een combinatie die voor heel wat mensen gelijk staat met het summum van luxe. Het streelzachte karakter en de onvergelijkbare uitstraling die zo eigen zijn aan dit natuurproduct, zullen daar niet vreemd aan zijn. Inderdaad, leder is een geschenk van moeder natuur. En dat kunt u voelen, zien en ruiken! U hoeft dan ook geen doorwinterde kenner te zijn om echt leder van synthetische dubbelgangers te onderscheiden. Minder evident is het om de verschillende soorten leder onderling uit elkaar te houden. Ook in de meubelsector wordt gebruik gemaakt van een aantal varianten die qua kwaliteit, comfort en levensduur sterk van elkaar verschillen…
Bij de aankoop van meubelen met een bekleding in leder laat het gros van de consumenten zich grotendeels leiden door hun zintuigen. Toch is een verkeerde beoordeling of een foute interpretatie van bepaalde karakteristieken uit de lucht gegrepen. Een klein voorbeeld: nerven worden soms onterecht geïnterpreteerd als punten die het leder zwak maken. Dit terwijl de aanwezigheid van nerven net een teken is van een fijnere afwerking en een goede kwaliteit. Het is niet altijd eenvoudig om een juiste inschatting te maken… Hoog tijd dus voor een overzicht van de meest gebruikte ledersoorten en hun eigenschappen.
De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfhuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède.
Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm, noemt met dik leder. Door bijkomende inkrimpingprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typische, rustieke karakter verleent.
Antiek leder is leder van de meest hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.
Dit is ook een semi-aniline leersoort waarbij door middel van een speciale techniek een bepaald licht, donker effect op de huid is aangebracht en van een transparante beschermlaag is voorzien, waardoor een speciale glanzende klassieke uitstraling ontstaat.
Indien een prachtige volnerf huid feitelijk verwerkt is tot een Aniline leer en achteraf wordt deze leersoort heel licht aangeschuurd (opgeruwd), waardoor een fluweelzacht oppervlak ontstaat, wordt het Nubuck leer genoemd. Nubuck heeft een suèdeachtige uitstraling en biedt u een optimaal en behaaglijk wooncomfort.
Gedekverfd leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet-doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, vuil,vocht, etensresten,…). Huiden met kleine oneffenheden en natuurlijke kentekens kunnen verwerkt worden tot gepigmenteerd leer waardoor prijstechnisch deze leersoort ook zeer aantrekkelijk blijft.
Daarom is deze ledersoort ideaal voor een gezin met kinderen. Onderhoud en reiniging is wel noodzakelijk, aangezien de beschermlaag anders gaat barsten.
Aniline leder is een van de fraaiste en meest natuurlijke leersoorten. Niets aan deze leersoort is gecorrigeerd of weggewerkt, waardoor u de volle natuur ziet en voelt. Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving. Omdat slechts weinig huiden geschikt zijn om tot Aniline leer verwerkt te worden behoort deze leersoort prijstechnisch tot de duurste leersoorten.
Het is een prachtige, soepele leersoort met een duidelijke combinatie van de praktische positieve kenmerken van gepigmenteerd leer en de natuurlijke uitstraling en comfort van zuiver aniline leer.
Long-life leder is een vorm van semi-aniline leder. Wat de prijs betreft, ligt deze leersoort in de middenprijsklasse.
Deze leersoort heeft de comforteigenschappen van Aniline leer gecombineerd met wat meer natuurlijke kenmerken in het oppervlak van de huid. Tijdens het productieproces is een bepaalde hoeveelheid speciale olie toegevoegd, welke geheel opgenomen werd door de huid. Hierdoor ontstaat een prachtige natuurlijke leersoort met een zeer speciale matte grip.
Toggle Content
Dit type leer is te vergelijken met Oiled Aniline leer maar hier werd tijdens de productie bij de eindafwerking een hele dunne wax of parafine laag aangebracht. Het leer krijgt hierdoor een speciale oude haast antieke uitstraling en een vettige touch. Beide leersoorten (Oiled – en Waxed Aniline) behoren, veroorzaakt door de extra bewerkingsprocessen tot de duurdere leersoorten.
Leatherlook is geen echt leder, maar lijkt er wel veel op. Het wordt bij bepaalde winkels ook verkocht als artificial of counterfeit leather (vrij vertaald: nep leder). Het grote voordeel van Leatherlook is dat het makkelijk te onderhouden is. Zo kan het gewoon met een vochtige doek onderhouden worden en dringt vuil niet door in de bekleding. Om de levensduur van Leatherlook te verlengen is het echter aan te raden het te behandelen met speciale reiniger en onderhoudsmiddelen.
Sinds een aantal jaren is er ook een stof die erg veel op leder lijkt. Deze wordt onder verschillende benamingen verkocht zoals “Nabuco” of “Renna”. Nadeel van deze materialen is dat ze niet de duurzaamheid van echt leder hebben. Het voordeel is dat ze vele malen goedkoper zijn.
Stof leder steeds af met een zachte doek. Wrijf vervolgens het leder zacht na met een vochtig zeem. Dep steeds meteen op wat gemorst wordt, zodat het vocht de kans niet krijgt om in het leder te dringen. Is dat laatste toch het geval, gun het leder de tijd. U zal verwonderd staan hoe een vlek na verloop van tijd zal wegzakken. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een plek te verwijderen. De poriën verstoppen en er blijft een glimmende vlek over.
- Reserveer een lederen zeem en zachte doek speciaal voor het lederen salon zodat reinigingsmiddelen (vb. amoniak) en vuil niet op het leder kunnen inwerken.
- Gebruik voor dagelijks onderhoud dat enigszins vochtig zeem dat in ronddraaiende bewegingen over het leder wordt bewogen.
- Hou de vochtigheidsgraad in uw woonkamer op peil. Droge lucht droogt leder vlugger uit. En luchtvochtigheid van 50-60 is aanbevolen.
- Direct fel zonlicht kan voor veel ledersoorten schadelijk zijn. Dus lederen meubelen nooit in direct zonlicht plaatsen. Let vooral op met rode kleuren die sneller reageren op de infraroodstraling van de zon.
- Zet de lederen meubelen ook niet te dicht bij de kachel of centrale verwarming. Het leder droogt dan plaatselijk uit. Ook houten rompen van het meubel kunnen gaan trekken en scheuren.