Stoffen

Het is aangeraden de stof van uw meubel regelmatig te reinigen met een stofzuiger. Vlekken worden best verwijderd met een vochtige propere doek, gedrenkt in een zachte zeepoplossing en vervolgens goed uitgewrongen. Producten met blekende bestanddelen (zoals waspoeders) moeten worden vermeden. Deze kunnen namelijk inwerken op de kleuren. Na het reinigen met zeep moet in elk geval worden nagespoeld met proper water en een propere doek.
In geval van twijfel vraagt u best onmiddellijk raad aan de meubelhandelaar waar u de zitmeubelen gekocht heeft!

Weerbarstige vlekken kan u verwijderen met een ontvlekker.
Probeer het product eerst op een onzichtbare plaats, om te zien of het de kleuren aantast of kringen nalaat. Voor een grondige reiniging gebruikt u een daartoe bestemd schuimproduct. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing voordat u de stof te lijf gaat! Indien de overtrek van uw zitmeubel kan worden afgenomen, laat u deze best chemisch reinigen. Het gebruik van andere reinigingsmiddelen houdt namelijk altijd bepaalde risico’s in: de stof kan krimpen of verkleuren, het product kan sporen of kringen achterlaten op de stof, …

  • is van nature vuilafstotend
  • niet zo kleurecht als synthetische stoffen
  • wordt geweven uit angorawol
  • fluweelachtig maar kan licht kriebelig gevoel geven
  • zelfde eigenschappen als wol

* verkleurt bijna niet
* worden sneller vuil dan wollen zetel, maar zijn vrij goed te reinigen

* dit zijn de meest gebruikte stoffen daar ze zeer decoratief zijn
* zijn meestal wel modegebonden
* erg vatbaar voor vuil en verkleuringen maar sommige zetels hebben afneembare hoezen die in wasmachine gestopt kunnen worden

Het droogschuim wordt op de stof gespoten, trekt het vuil aan en wordt na enkele uren verwijderd met een vochtige doek. Verwijder het schuim zo goed mogelijk, anders blijft het vuil aantrekken. Na enkele dagen het salon nog eens opwrijven met een vochtige doek. De zetel zal achteraf wel sneller vuil worden als hij behandeld is met droogschuim.

Dit is een behandeling die ervoor zorgt dat stof geen water opneemt en dat het vuil zich niet aan de stof kan vastzetten. Sommige zetels hebben in fabriek al zo’n behandeling ondergaan (door de hoge kostprijs wordt dit echter zelden toegepast). De particulier kan de behandeling ook zelf uitvoeren, maar het resultaat is niet zo goed als bij een industriële behandeling. Vraag verdere inlichtingen bij uw meubelhandelaar.

Alle meubelstoffen vragen een regelmatif onderhoud om ze in topconditie te houden. Regelmatig stofzuigen of uitborstelen is zeker aan te raden voordat los vuil zich in het weefsel kan nestelen.

 

Vlekken meteen verwijderen! Hoe langer vuil en vlekken blijven bestaan, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen. Gebruik steeds een absorberende doek, zacht papier of spons om kleine plekjes en vlekken op te deppen. Ervoor zorgen dat u de vlek niet dieper in het weefsel drukt. Harde substanties, zoals kauwgom, kaarsvet, etc.) worden er best met een bot mes afgehaald.
De sporen kunnen meestal verwijderd worden door voorzichtig te deppen. Als dit alles niet lukt volgt u best de vlekkenwijzer.
Altijd het vlekkenverwijderend product uitproberen op een niet zichtbaar gedeelte van de stof zodat u kan uittesten of de behandeling geen schade veroorzaakt. Als professioneel reinigen noodzakelijk is, raden wij aan een erkend reinigingsbedrijf in te schakelen.

 

Olieachtige vloeistoffen: zoveel mogelijk vloeistof opnemen met een schone en absorberende doek. Gebruik vervolgens een neutrale zeep of een merkshampoo voor de bekleding. Wel verdunnen. Reinig steeds met een deppende beweging in plaats van een wrijvende of vegende beweging. Werk van de buitenrand van de vlek naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek uitbreidt. Uiteindelijk de zeep of shampoo met warm water uitspoelen.


Dikke vloeistoffen (boter, room,..): verwijder de substantie eerst zoveel mogelijk met een bot mes. Opdeppen, niet vegen. Behandel vervolgens met een vlekkenverwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit.

Vast voedsel, vaste stoffen: opscheppen met een bot mes en achteraf het resterende vuil opzuigen. Verwijder vervolgens de resterende vlek met een neutrale zeep of shampoo. Gebruik een schone absorberende doek en wrijf van buiten naar binnen. De zeep of shampoo altijd met warm water uitspoelen.


Alcoholische dranken, koffie, thee: zoveel mogelijk vloeistof opnemen met een schone en absorberende doek. De resterende vloeistof uitspoelen met warm (niet kokend) water, eventueel met gebruik van een neutrale zeep. Niet laten inweken! Gebruik de oplossing met mate en spoel tenslotte de zeep of shampoo met warm water uit.


Melk, room: zoveel mogelijk de gemorste substantie wegnemen ; tewerk gaan zoals voor de andere vloeistoffen. Men kan ook benzine gebruiken.


Ijs: met lauw water uitwassen, eventueel met vlekkenmiddel behandelen.


Eigeel: reinigen met een doek gedrenkt in water en ammoniak. Pas op ! Geen ammoniak gebruiken bij meubelen in bleke eik, die hiervoor erg gevoelig zijn.


Kauwgom: onmiddellijk met ijsblokjes wegwrijven of in de diepvries leggen en er daarna afkrabben. Oude vlekken eventueel meerdere malen met vlekkenwater wassen.


Kaarsvet: verwijder het vet aan de oppervlakte met een bot mes. Deze vlek op oliebasis dient vervolgens nabehandeld te worden met een vlekverwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit. U kan ook de vlek afdekken met een aantal lagen keukenpapier en met een warm strijkijzer het vet opstrijken. (voorzichtigheid geboden!)


Fruitvlekken, balpen, bloed: verwijder de vlek met neutrale zeep of een merkshampoo. Gebruik wel KOUD water omdat het warm water in het weefsel wordt vastgezet. Gebruik voor het aanbrengen van de oplossing een schone, absorberende en kleurechte doek. Met een deppende beweging reiningen, niet wrijven. De zeep of shampoo vervolgens met koud water uitspoelen.


Inkt: de nog niet in de stof gedrongen inkt wegnemen met een vloeiblad of absorberend papier ; de vlek daarna verwijderen met in warm water opgeloste alcohol (1/3 alcohol, 2/3 water) ; soms kan citroen ook wel helpen.


Verf, olieverf: zoveel mogelijk verf met een bot mes verwijderen, opdeppen en de rest met terpentine verwijderen. Daarna met water en zeep of shampoo (van een gekend merk) grondig uitspoelen.


Urine, braaksel: zoveel mogelijk verwijderen met een schone, absorberende doek. Pak regelmatig een schoon deel van de doek. Werk van de buitenrand naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek zich verder uitbreidt. Uitspoelen met warm water.


Vet, motorolie, schoensmeer: verwijder de vlek met een vlekkenverwijderaar waarin een chemische reinigende vloeistof zit. Te verkrijgen in de meeste supermarkten of winkels met huishoudelijke producten. Niet wrijven of vegen maar deppen. Lees de gebruiksaanwijzigingen grondig door alvorens het product te gebruiken. De vlekkenverwijderaar altijd met warm water uitspoelen.

Kleefstoffen: meerdere malen met aceton wassen. Aceton echter niet gebruiken bij acetaat- en chloorvezels. Verse vlekken van componentenlijm onmiddellijk met aceton behandelen.

Lippenstift: met alcohol afdeppen.
Parfum: bij kleurechte stoffen: met alcohol opnemen en met fijn wasmiddel wassen.


Al deze onderhouds- en gebruikstips zijn er enkel op gericht u zoveel mogelijk te helpen bij het voorkomen van beschadiging en voortijdige slijtage van uw meubelen. Zij zijn gebaseerd op de informatie die wij verzamelden bij derden in de huidige stand van de techniek. Thomas Interieur wijst elke aansprakelijkheid af voor schade die zou ontstaan bij het onderhoud van uw meubelen, al dan niet aan de hand van deze tips. Als eindverbruiker dient u zich namelijk steeds goed vooraf te informeren bij uw meubelhandelaar over de aard en de samenstelling van het materiaal van het meubel en de wijze van onderhouden.

Bij hardnekkige vlekken roept u best de hulp in van een vakman. Hij en hij alleen kan u een geldig advies geven.